bozcak
  1. BİLGİ TOPLUMU HİZMETLERİ

Bozcak Gündem

  • Çin Ekonomisinin Başı Neden Belada?
    26.11.2022

Çin Ekonomisinin Başının Belada Olmasının 4 Nedeni

1. Sıfır Covid ortalığı kasıp kavuruyor!

Shenzhen ve Tianjin gibi üretim merkezleri de dahil olmak üzere birçok şehirdeki Covid salgınları, sektörler genelinde ekonomik aktiviteye zarar veriyor. İnsanlar ayrıca yiyecek ve içecek, perakende veya turizm gibi şeylere para harcamıyor ve bu da büyük hizmetleri baskı altına alıyor. İmalat tarafında, Ulusal İstatistik Bürosu'na göre fabrika faaliyeti Eylül ayında yeniden tırmanmış görünüyor. Geri tepme, hükümetin altyapıya daha fazla harcama yapmasından kaynaklanıyor olabilir. Ancak üretimin genişlemediği iki ay sonra geldi. Ve özellikle özel bir anket, talebin üretimi, yeni siparişleri ve istihdamı vurmasıyla birlikte Eylül ayında fabrika faaliyetinin fiilen düştüğünü gösterdiğinden beri, soru işaretleri yarattı.

2. Pekin yeterince yapmıyor!

Pekin devreye girdi - Ağustos ayında küçük işletmeleri, altyapıyı ve gayrimenkulü canlandırmak için 1 trilyon yuan (203 milyar $; 180 milyar £) planını duyurdu. Ancak yetkililer, büyüme hedeflerine ulaşmak ve istihdam yaratmak için harcamaları tetiklemek için daha fazlasını yapabilir.

Bu, altyapıya daha fazla yatırım yapmayı, ev alıcıları, emlak geliştiricileri ve yerel yönetim için borçlanma koşullarını kolaylaştırmayı ve hane halkı için vergi indirimlerini içerir. Kuijs, "Hükümetin ekonomideki zayıflığa tepkisi, önceki ekonomik zayıflık nöbetlerinde gördüklerimize kıyasla oldukça mütevazı oldu" dedi.

3. Çin emlak piyasası krizde!

Zayıf gayrimenkul aktivitesi ve konut sektöründeki olumsuz hava şüphesiz büyümeyi yavaşlattı. Bu, ekonomiyi sert bir şekilde vurdu çünkü buna katkıda bulunan emlak ve diğer endüstriler, Çin'in Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) üçte birini oluşturuyor. Kuijs, "Konut piyasasında güvenin zayıf olması, insanların genel ekonomik durum hakkında güvensiz hissetmelerine neden oluyor" dedi. Ev alıcıları, bitmemiş binalar için ipotek ödemelerini reddediyor ve bazıları evlerinin bir gün tamamlanacağından şüphe ediyor. Yeni evler için talep azaldı ve bu, inşaatta kullanılan emtia ithalatına olan ihtiyacı azalttı. Pekin'in emlak piyasasını destekleme çabalarına rağmen , düzinelerce şehirde ev fiyatları bu yıl %20'den fazla düştü. Analistler, mülk geliştiricilerin baskı altında olmasıyla, yetkililerin emlak piyasasına güveni yeniden sağlamak için çok daha fazlasını yapmak zorunda kalabileceğini söylüyor.

4. Çin'in teknoloji devleri yatırımcılarını kaybediyor!

Çin'in teknoloji devlerine yönelik - zaten iki yıldır süren - düzenleyici baskı yardımcı olmuyor. Tencent ve Alibaba, son çeyrekte gelirlerinde ilk düşüşlerini bildirdiler - Tencent'in karı %50 düşerken, Alibaba'nın net geliri yarı yarıya düştü.

On binlerce genç işçi işini kaybetti - bu da 16 ila 24 yaşları arasındaki beş kişiden birinin işsiz kaldığı bir iş krizine katkıda bulunuyor. Bu, uzun vadede Çin'in üretkenliğine ve büyümesine zarar verebilir. Yatırımcılar ayrıca Pekin'de bir değişim seziyor - Çin'in en başarılı özel şirketlerinden bazıları, Bay Xi'nin gücü arttıkça daha fazla inceleme altına alındı. Devlete ait şirketler rağbet görüyor gibi görünürken, yabancı yatırımcılar parayı masadan alıyor. Japon Softbank, Alibaba'dan büyük miktarda nakit çekerken, Warren Buffet'in sahibi Berkshire Hathaway, elektrikli araç üreticisi BYD'deki hissesini satıyor. Tencent, yalnızca bu yılın ikinci yarısında 7 milyar dolardan fazla değerinde yatırımını geri çekti. Ve ABD, Amerikan borsasında işlem gören Çinli şirketlere baskı yapıyor. S&P Global Ratings yakın tarihli bir notunda, "Bazı yatırım kararları erteleniyor ve bazı yabancı şirketler diğer ülkelerdeki üretimi artırmanın yollarını arıyor" dedi. Dünya, Pekin'in ticarete eskisi kadar açık olmayabileceği gerçeğine alışıyor - ancak Bay Xi, son on yıllarda Çin'e güç sağlayan ekonomik başarıyı riske atıyor.

Kaynak:BBC